piątek, 14 września 2012

noworoczne przysmaki w Kazimierzu Dolnym.

Podczas Szabatonu Kongregacji Ec Chaim GWŻ w Kazimierzu Dolnym odbyły się Rosz Ha-Szanowe warsztaty kulinarne poprowadzone przez Annę Tenenbaum. 

Uczestnicy (w wieku od trzech lat!!!) przygotowali wspaniałe ciastka na francuskim spodzie z dodatkiem tradycyjnych składników na Rosz Ha-Szana: jabłek, miodu, rodzynek i śliwek oraz równie apetyczne i piękne szaszłyki.







Przepis na szaszłyki jest (dosłownie) dziecinnie prosty. 
Potrzebujemy tylko:
-pokrojonych na niewielkie kawałki jabłek
-winogron
-opakowania rodzynek
-opakowania suszonych śliwek
-odrobiny miodu (do dekoracji)
-opakowania patyków do szaszłyków

Nabijamy na patyki przygotowane składniki według własnego pomysłu i fantazji, polewamy odrobiną miodu.

A teraz ciastka. Nie będę podawać przepisu na ciasto francuskie, bo uważam, że mozolne wwałkowywanie kolejnych warstw nie jest tym na co chcecie poświęcić wolne popołudnie czy wieczór. Proponuję kupienie ciasta gotowego.

Składniki:
-opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-opakowanie rodzynek
-opakowanie suszonych śliwek
-dwa słodkie jabłka
-pół szklanki miodu

Przygotowanie:
-wycinamy niewielkie koła lub kwadraty z ciasta francuskiego
-układamy na nich suszone i świeże owoce wg. uznania
-wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 do 20 minut
wyciągamy gotowe ciastka i polewamy je miodem

Smacznego!

Szana Towa!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz