środa, 18 lipca 2012

Śniadanie jest najważniejsze - szakszuka

Śniadanie to mój ulubiony moment dnia. Świeża aromatyczna kawa zaraz po obudzeniu to rytuał z którego trudno mi zrezygnować, jednak sama kawa to jeszcze nie śniadanie.



 Podczas kulinarnej podróży na Bliski Wschód postanowiliśmy spróbować szakszuki - pełnowartościowego i pysznego dania, od którego warto rozpocząć dzień.


Przepis

Składniki

  • 1 duża cebula (najlepiej czerwona)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 jajka
  • przecier pomidorowy
  • harissa (opcjonalnie)
  • przyprawy - bazylia, papryka słodka i ostra, sól, pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
Wykonanie (20-30 minut)

  1. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (trzeba uważać, żeby cebula się nie przypaliła)
  2. Pomidory wraz z sokiem wylewamy na patelnię (jeżeli pomidory nie są krojone, to należy je pokroić przed podgrzaniem)
  3. Pomidory doprawiamy według uznania, dodajemy również łyżeczkę przecieru pomidorowego (lub dwie) i opcjonalnie harissę.
  4. Czekamy aż sos pomidorowy się zredukuje (około 5 minut).
  5. Kiedy gęstość sosu będzie nam odpowiadać wbijamy do niego dwa jajka (może być więcej - trzy lub cztery), przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajka się zetną.
Szakszuka najlepiej wygląda na patelni, więc proponujemy aby tak ją podawać.

Zdjęcia - Agnieszka Sinicka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz