środa, 18 lipca 2012

Szabatowe przystawki

Typową cechą potraw podawanych na ówczesnej piątkowej kolacji był powtarzający się kontrast między miękkim a chrupkim, słodkim i pikantnym. Ziemniaki, brukiew i rzepa miały zawsze brązowy kolor, były miękkie, zdawało się, że zanurzono je wcześniej w cukrze. Ogórki, cebulki i inne drobne nieszkodliwe warzywa występowały w postaci chrupiących pikli. - tak wspominał szabatowe kolacje u babci znany historyk Tony Judt w "Pensjonacie pamięci".
Choć kolacja szabatowa powinna być wyjątkowym momentem, a smak podawanych potraw niezapomniany, nie musicie spędzać w kuchni wielu godzin by zaskoczyć swoich gości pysznymi przystawkami. Poniżej znajdziecie pomysły na dwie sałatki z sefardyjskiego kręgu kulinarnego.


Marokańska sałatka z marchwi (powyżej)

Składniki:
  • 3-4 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • odrobina oliwy
  • odrobina czerwonego octu
  • garść natki pietruszki
  • sezam
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
  1. Kroimy marchewkę na cienkie plasterki i podgotowujemy, aż zmięknie w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu można marchewkę opcjonalnie podsmażyć na maśle.
  3. Odcedzoną i osuszoną marchewkę przekładamy do salaterki.
  4. Przygotowujemy sos z oliwy, soku z cytryny, octu i przypraw i polewamy nim marchewkę.
  5. Na wierzchu posypujemy sezamem i natką pietruszki.
Gotowe!




Włoska sałatka makaronowa (powyżej)

Składniki:
  • pół opakowania razowego makaronu penne
  • słoik czarnych oliwek
  • kilka łyżek oliwy
  • 3-4 ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepszy będzie al dente).
  2. Oliwę mieszany z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.
  3. Odcedzamy makaron i polewamy zimną wodą.
  4. W salaterce mieszamy makaron z pokrojonymi na połowy oliwkami.
  5. Dolewamy sos z oliwy, czosnku i pietruszki i porządnie mieszamy.
  6. Doprawiamy do smaku (możemy użyc odrobiny chilli lub innej ostrej papryki).
  7. Na wierzch układamy liście świeżej bazylii.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Tony Judt tak wspominaŁ. aczkolwiek czapki z głów za znalezienie odpowiedniego cytatu otwierającego + Zosia Cudny mogła by się uczyć od Was (towarzyszko) jak zachęcająco i porywająco pisać o jedzeniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, oczywiście, że wspominał, zaraz poprawię! Dziękuję za komplement! :)

    OdpowiedzUsuń