sobota, 30 marca 2013

Uga pesachowe

Marcowe Uga to nasze szóste spotkanie. Do tej pory mieliśmy okazję zająć się takimi tematami jak Sukot, Izrael, Chanuka, Tu Bi Szwat i Purim. Po pół roku projekt zyskał popularność, której się nie spodziewaliśmy. Odpowiadając na liczne zgłoszenia zdecydowaliśmy się organizować warsztaty dwa razy w miesiącu, by dla nikogo nie zabrakło miejsca. To dobry moment, by podziękować wszystkim naszym małym kucharzom, którzy są z nami od początku, za niesamowitą, rodzinną atmosferę, jaką udało się dzięki nim stworzyć. Witamy również serdecznie wszystkich tych, którzy są z  nami od niedawna - mamy nadzieję, że razem uda nam się przygotowywać jeszcze pyszniejsze smakołyki!


W marcu nadszedł czas na Pesach - święto wolności upamiętniające wyzwolenie Żydów z niewoli egipskiej. W diasporze obchodzi się je osiem dni poczynając od 15 dnia nisan. Z okazji Pesach podczas wieczorów sederowych czyta się Hagadę opowiadającą o wyjściu z Egiptu. Istnieje wiele tradycyjnych rytuałów i zwyczajów ludowych dotyczących tego święta, najważniejszy jest jednak zakaz spożywania i posiadania w domu chamecu, czyli chleba na zakwasie. Zamiast niego je się macę, tak samo jak Żydzi, którzy wychodzili z Egiptu: Ludzie zabrali swoje ciasto, zanim się zakwasiło. Resztę swojego [ciasta] obwiązali w ubrania [i umieścili] na ramionach” (Szemot 12, 34). 




Charakterystyczny dla święta jest specjalny talerz sederowy, na którym znajdują się ściśle określone elementy: bejca - jajko kojarzące się z cyklicznością życia i upamiętniające zburzenie świątyni, zeroa - opieczona kość odarta z mięsa symbolizująca baranka, karpas - zielenina odwołująca się do życia i wolności, którą je się zamoczoną w słonej wodzie oznaczającej łzy i niewolę ojców, chazeret (chrzan) i maror (gorzkie zioła) oraz charoset, czyli specjalna potrawa przyrządzona najczęściej z orzechów, daktyli, cynamonu i imbiru konsystencją przypominająca zaprawę, z której Żydzi lepili cegły dla faraona. Talerz sederowy pełni inną funkcję niż naczynia pomagające w zaspokojeniu głodu - jest on sam w sobie symboliczną opowieścią odwołującą się do pesachowej historii opisanej w Hagadzie.


Talerze sederowe malowaliśmy na zajęciach w ramach cyklu Bezalel organizowanego
przez JCC Warszawa. Więcej informacji na ich temat znajdziecie tutaj.


Na obu naszych spotkaniach główną rolę odegrała maca - nie tylko zjedliśmy ją zamiast chałki, ale też wykorzystaliśmy do gotowania i... Zabawy! Okazało się więc, że naszą ulubioną tradycją pesachową jest szukanie afikomanu, czyli ukrytego w czasie sederu kawałka macy.


Ważne jednak były też warzywa, ...

 ... które trzeba było kroić ...


... mieszać, ...


... i przyprawiać, ...

... by powstała izraelska sałatka!




Krojenie okazało się też konieczne do przygotowania zupy...




... o pięknym - marsjańskim! - kolorze.


Uzupełniliśmy ją kulkami macowymi ...



... których przygotowanie było niezłym wyzwaniem.



Momentami wydawało nam się, że są zrobione z błota!



Ich lepienie jednak było całkiem fajną zabawą.


Chociaż zajmowaliśmy się bardzo różnymi rzeczami, wszyscy myśleliśmy przede wszystkim o czekoladzie!



Każdy chciał być blisko, ...


... licząc na to, że uda się jej choć trochę spróbować.


Najwięcej szczęścia mieli ci, którzy zdecydowali się wyczyścić łyżki - pierwszy raz mycie naczyń okazało się naprawdę przyjemne!


Także smarowanie blachy, ...


... nakładanie ciasta ...



... i podawanie ciastek sprzyjało podjadaniu tych słodkich pyszności.


Naprawdę nie mogliśmy doczekać się uczty! Dlatego bardzo sprawnie nauczyliśmy się błogosławieństw...



... i zabraliśmy się za jedzenie!



Przepisy:

KREM Z BROKUŁÓW Z MACOWYMI KULKAMI



Składniki:

• 2 ekologiczne kostki bulionowe • 1 kg umytych brokułów • 4 ziemniaki • 225 ml śmietany • sól, pieprz • 6 jajek • 6 łyżek wody • 8 łyżek mąki macowej (można zmielić macę w malakserze) • szczypiorek

Sposób przygotowania:
1. Umyj warzywa. Brokuły podziel na różyczki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
2. Zagotuj litr wody i rozrób w niej kostki bulionowe.
3. Ziemniaki i brokuły włóż do garnka i zalej bulionem. Zagotuj (nie przykrywaj garnka - brokuły stracą wtedy kolor).
4. Gdy warzywa zmiękną zmiksuj zupę za pomocą blendera. Dopraw solą i pieprzem, dolej śmietanę
i wymieszaj.
5. Oddziel żółtka od białek. Ubij z białek sztywną pianę. Dodaj do niej delikatnie żółtka i wodę. Następnie dosyp mąkę macową, przypraw solą i bardzo delikatnie wymieszaj (masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany).
6. Odstaw na 10 minut.
7. Zmocz ręce w zimnej wodzie i lep kulki. 
8. Wrzuć macowe kulki do osolonej wody lub rosołu, gotuj je do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
9. Zupę podawaj w miseczkach z dodatkiem kulek macowych, ozdobioną szczypiorkiem.

Przepis na krem brokułowy: Pascal Brodnicki, Po prostu mi to ugotuj
Przepis na kulki macowe: Dora Tenenbaum


Dora Tenenbaum prowadziła warsztaty kulinarne na wyjeździe integracyjnym dla Żydów 
z Dolnego Śląska organizowanym przez Fundację Joint Distribution Committee Poland
 w Starej Morawie w czerwcu 2012 roku. Przepis na kulki macowe jest tym, którego nauczyła się jeszcze przed wojną od swojej mamy.


SAŁATKA IZRAELSKA



Składniki:
• 1 średnia cebula   kilka rzodkiewek  sporo małych pomidorków  3 spore ogórki gruntowe  mięta, bazylia, pietruszka  sól, pieprz  oliwa z oliwek  sok z cytryny lub ocet jabłkowy


Sposób przygotowania:

1. Warzywa pokrój w drobną kostkę
2. Zioła posiekaj.
3. Umieść wszystko w dużej misce, polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
4. Dokładnie przemieszaj.




PŁYNNE CIASTO CZEKOLADOWE



Składniki:
• 100 g masła • 2 żółtka • 2 jajka • 100 g gorzkiej czekolady • 50 g cukru • 2 łyżki mąki • szczypta soli • ew. esencja waniliowa

Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuść z masłem na małym ogniu.
2. W misce utrzyj cukier i jajka na puszystą masę.
3. Dodaj esencję waniliową i wymieszaj.
4. Wlej wystudzoną masę maślano- czekoladową. Dokładnie wymieszaj.
5. Przesiej do masy mąkę i sól. Delikatnie wymieszaj.
6. Rozlej ciasto do foremek i piecz 7-8 minut w 220 C (nie dłużej!)
7. Podawaj od razu.

Przepis: www.ugotuj.to





Fot. Piotr Kulisiewicz



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz