środa, 18 lipca 2012

Izraelski przysmak - humus

Kolejnego dnia naszych warsztatów wybraliśmy się w kulinarną podróż na Bliski Wschód i przygotowaliśmy wyśmienity humus



Zadanie nie było proste, ponieważ wśród kuchennych przyrządów zabrakło blendera. Niemniej jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, długie i żmudne rozdrabnianie cieciorki widelcem pozwoliło na głębsze zrozumienie istoty humusu.


 Kiedy humus osiągnął swoją idealną konsystencję podaliśmy go z marchewką, porem i harissą.


Przepis

Składniki

  • puszka cieciorki
  • 2-4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka harissy


Wykonanie (20-30 minut)

  1. Miksujemy cieciorkę blenderem lub rozdrabniamy widelcem na gładką masę, powoli dolewając oliwę.
  2. Dodajemy tahinę, najpierw dwie łyżki, a później jeżeli smak sezamu nie jest wystarczająco wyrazisty, kolejne.
  3. Dolewamy sok z cytryny i dodajemy posiekany czosnek.
  4. Przyprawiamy do smaku.
  5. Na wierzch rozprowadzamy harissę.



Należy pamiętać, że nie istnieje idealny przepis na humus. Jedni wolą gęsty, inni rzadki, z większą ilością czosnku lub bez. Dlatego zachęcamy do eksperymentowania z humusem!


Zdjęcia - Agnieszka Sinicka

1 komentarz: