wtorek, 11 września 2012

Zabawa w kruche ciastka.


Nie przypuszczałam, że wycinanie i dekorowanie kruchych ciastek będzie aż taką frajdą. Jeżeli prowadzicie zajęcia kulinarne, lub jakieś inne zajęcia edukacyjne, albo przychodzą do Was dzieci znajomych i nie macie pomysłu jak je zająć (na ok. dwie godziny ;)), możecie zrobić z nimi kruche ciastka w różnych kształtach i udekorować je w bardziej lub mniej fantazyjny sposób. Ja zaproponowałam uczestnikom moich warsztatów (w wieku od 4 do 6 lat) foremki w kształtach kojarzących się z morzem i wakacjami, a także foremkę w kształcie trójkata równobocznego, aby można było wyciąć gwiazdę Dawida. Dekoracje wykonaliśmy z lukru, miodu, kolorowych posypek, kwiatów z opłatka, orzechów włoskich i czekoladowych ażurków. 





Na wszelki wypadek podaję jeszcze przepis na moje kruche ciasto:

Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
180 g masła

Wykonanie:

Ciasto zagniatamy przez około 20 minut (jeżeli będzie zbyt sypkie można dodać dwie łyżki śmietany), nastepnie odkładamy do lodówki na godzinę, wyciągamy i gotowe :)

Zdjęcia robił Tymek Łaszcz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz