środa, 18 lipca 2012

Proste i smaczne - mace braj

Na dobry początek usmażyliśmy mace braj - prosty żydowski przysmak, który zaspokoi każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. 


Te chrupiące placuszki z macy można podać na wiele sposobów i w wielu wariantach smakowych. My zdecydowaliśmy się na cynamonowo-waniliowe, ostre z papryką i bazylią oraz łagodnie słodkie z sosem z nutelli.




Przepis


Składniki
  • 3 kawałki macy
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • przyprawy (opcjonalnie wg uznania - sól, pieprz, cukier, laska wanilii, cynamon, kakao etc.)

Wykonanie (ok. 15 minut)

  1. Macę kruszymy na małe kawałki (ok 4cm x 5cm) i moczymy w mleku przez minutę, aby zmiękły. Macę można też moczyć pod bieżącą wodą, ale namoczona w mleku ma szlachetniejszy smak.
  2. Jajka ucieramy z wybranymi przyprawami.
  3. Namoczoną macę obtaczamy w jajku i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Smażymy ok. 2 minuty.
  4. Podajemy z dipami, lub bez, w zależności od wybranej wersji.




zdjęcia - Agnieszka Sinicka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz