Na dobry początek usmażyliśmy mace braj - prosty żydowski przysmak, który zaspokoi każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Te chrupiące placuszki z macy można podać na wiele sposobów i w wielu wariantach smakowych. My zdecydowaliśmy się na cynamonowo-waniliowe, ostre z papryką i bazylią oraz łagodnie słodkie z sosem z nutelli.
Przepis
Składniki
- 3 kawałki macy
- 2 jajka
- szklanka mleka
- przyprawy (opcjonalnie wg uznania - sól, pieprz, cukier, laska wanilii, cynamon, kakao etc.)
Wykonanie (ok. 15 minut)
- Macę kruszymy na małe kawałki (ok 4cm x 5cm) i moczymy w mleku przez minutę, aby zmiękły. Macę można też moczyć pod bieżącą wodą, ale namoczona w mleku ma szlachetniejszy smak.
- Jajka ucieramy z wybranymi przyprawami.
- Namoczoną macę obtaczamy w jajku i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Smażymy ok. 2 minuty.
- Podajemy z dipami, lub bez, w zależności od wybranej wersji.
zdjęcia - Agnieszka Sinicka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz