niedziela, 14 października 2012

Uga z okazji Sukot

W ostatni piątek spotkaliśmy się na warsztatach Uga - rodzinne podróże kulinarne. To cykl przeznaczony dla rodziców z dziećmi organizowany przez JCC Warszawa. Raz w miesiącu wybieramy się w kulinarną podróż dookoła żydowskiego świata, podczas której uczestnicy przygotowują wspólną kolację szabatową w oparciu o tradycje kuchni żydowskiej różnych regionów oraz o kalendarz świąt. To wyjątkowa okazja do poznania kultury żydowskiej ze smacznej strony!



Warsztaty odbywają się w Little Chef (klik) - miejscu, gdzie gotują dzieci. Jedynie w szczególnych okolicznościach również dorośli mają możliwość wejścia do tej kuchni i tak jest w przypadku naszych spotkań, gdzie jednak stają się oni pomocnikami młodych kucharzy.



Tym razem tematem naszej podróży kulinarnej było minione już święto Sukot zwane po polsku "Kuczki" lub "Święto Szałasów". Żydzi obchodzą je wspominając tułaczkę swoich praojców po pustyni po wyjściu z niewoli egipskiej do Ziemi Obiecanej. „Sukot”, czyli „Szałasy” mają symbolizować tymczasowe domy, które budowali Żydzi przenosząc się z miejsca na miejsce. Druga interpretacja odnosi się do szałasów, w których mieszkali hebrajscy rolnicy na polach w czasie żniw. Sukot zatem to także radosne święto plonów.


Z tej okazji zdecydowaliśmy oprzeć swoje potrawy na charakterystycznych składnikach - między innymi granatach i daktylach oraz dużej ilości innych warzyw i owoców.



Zaczęliśmy od wspólnej pracy nad zupą z dyni...



... do której przygotowaliśmy też bruschetty z pastą z pietruszki i innych ziół.



Później wzięliśmy się za sałatkę z granatami i orzechami pekan.



... a na koniec poznaliśmy prosty sposób na lemoniadę z cytryną i daktylami!



Kiedy skończyliśmy gotować przygotowaliśmy się do kolacji. Rozpoczęliśmy od zapalenia świec.



Zmówiliśmy Kidusz i Netliat jadaim...



...oraz Chamoci - błogosławieństwo nad chałką.


Po wszystkim przystąpiliśmy do jedzenia - było przepysznie!

Poniżej podajemy przepisy przygotowane przez Little Chef:

ZUPA Z DYNI PIŻMOWEJ
Składniki:
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego • 2 sztuki selera naciowego pokrojonego w kostkę • 1 marchewka pokrojona w kostkę • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę • 1/4 łyżeczki cynamonu • 250 gramów ziemniaków • 2 średnie twarde kwaskowate jabłka • 750 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej na kawałki (ok 3 1/2 - 4 szklanki) • 2 szklanki rosołu warzywnego lub z kurczaka • 2 - 2 1/2 szklanki wody • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zeszklij cebulę, marchewkę i selera. Smaż ok. 10-12 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodaj cynamon i smaż jeszcze ok. 1 minuty.
2. W czasie, kiedy warzywa się duszą obierz i pokrój ziemniaki. Obierz i pokrój 1 jabłko na małe kawałki.
3. Do garnka dodaj dynię, ziemniaki, 1 jabłko, rosół i dwie szklanki wody, sól i pieprz. Gotuj 15-20 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie.
4. Zmiksuj zupę "blenderem" pamiętając, że jest bardzo gorąca.
5. Jeżeli zupa będzie bardzo gęsta dodaj trochę wody.
6. Podgrzej zupę. W międzyczasie pokrój pozostałe jabłko w zapałki.
7. Podawaj z zapałkami jabłka i kleksem ze śmietany.

Przepis: Alexis Touchet


SAŁATKA Z GRANATEM I ORZECHAMI PEKAN
Składniki:
• liście świeżego szpinaku • 1/3 szklanki pestek granatu • 1/2 szklanki orzechów pekan • ser feta
Sos: • 6 łyżek oliwy • 2 łyżki octu jabłkowego • 1/2 łyżeczki miodu • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta soli • pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.
2. Szpinak ułóż w misce. Wymieszaj dokładnie z sosem winegret.
3. Posyp pestkami granatu, orzechami i serem feta.

Przepis: http://gimmesomeoven.com/pomegranate-salad-with-honey-cider-vinaigrette/


Fot. Piotr Kulisiewicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz