wtorek, 2 kwietnia 2013

Jedzenie dla odważnych

Z okazji Pesach - święta opisanego szerzej w poprzednim poście - JCC Warszawa zorganizowało dla dzieci zajęcia, w czasie których można było zmierzyć się ze wszelkimi strachami i okropnościami prosto z Hagady. W pierwszej części poprowadzonej przez Patryka Pufelskiego uczestnicy poznali wszystkie plagi, spośród których najwięcej emocji wywołała prawdziwa szarańcza!


Drugą częścią były warsztaty kulinarne poprowadzone przez Martę Dymek - autorkę wegańskiego bloga Jadłonomia, która specjalnie z tej okazji przygotowała proste i szybkie przepisy, a właściwie zabawy chętnie wykonywane z małą pomocą dorosłych nawet przez najmłodszych - trzyletnich - uczestników zajęć. Było kolorowo, słodko i pysznie, dzięki czemu udało nam się oswoić wszelkie potworności!





CZEKOLADOWE KOMARY


• tabliczka gorzkiej czekolady • żurawina  orzechy włoskie  rodzynki  orzechy laskowe

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Następnie na przygotowanym wcześniej foliowym woreczku narysować czekoladą groźnego komara i ozdobić go bakaliami. Odłożyć w chłodne miejsce na godzinę i odkleić z woreczka, jest już gotowy do jedzenia.



MARCEPANOWE SZARAŃCZE






• marcepan plastyczny • cukier puder • letnia woda • barwniki spożywcze: czerwony, żółty, niebieski i zielony


Do czterech szklanek nalać kilka łyżek letniej wody, rozpuścić w niej po kilka kropli barwnika. Następnie do każdego koloru dodać tyle cukru pudru, żeby powstał gęsty lukier. Marcepan rozgrzać, podzielić na mniejsze porcje i lepić z niego szarańcze. Dobrze jest zacząć od tułowia, następnie dodać głowę i na samym końcu skrzydełka i nóżki. Gotowe szarańcze nadziać na patyczki do grilowania i ozdobić kolorowymi lukrami.



MUSZE PORTRETY



• maca • ulubiony serek kanapkowy • czarne oliwki • świeże warzywa: rzodkiewki, ogórki, papryki, pomidory • różne kolorowe sałaty • szczypiorek i pietruszka


Na kawałkach macy rozsmarować ulubiony serek. Następnie z warzyw pokrojonych w talarki i paseczki układać musze portrety - czarne oliwki mogą posłużyć za brzuszki, z listków pietruszki można zrobić skrzydełka, a źdźbła szczypiorku mogą być muszymi nogami.



KRWAWA LEMONIADA


• woda niegazowana • sok malinowy • liście mięty • plasterki pomarańczy

Do dzbanków z wodą dodać sok malinowy, kilka liści mięty i plasterków pomarańczy. Energicznie wymieszać i pić bez obaw!





Pomysły: Jadłonomia Realizacja: Jadłonomia&Dzieci
Fot. Piotr Kulisiewicz
Dla:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz