środa, 31 października 2012

Limud



Ostatni weekend października odbył się pod hasłem Limud - hebr. uczyć się. Limud to także program od pięciu lat organizowany w Polsce przez Fundację JDC Poland, mający jednak dłuższe tradycje. Zaczęło się ponad trzydzieści lat temu w Wielkiej Brytanii. Pomysł był prosty - członkom społeczności żydowskiej zaoferowano intensywny cykl warsztatów, seminariów i wykładów. Kilka dni, dziesiątki możliwości poszerzania wiedzy z dosłownie każdej dziedziny życia żydowskiego. Rola prowadzących przypadła... Samym uczestnikom. Dziś idea, w ramach której nauczyciele stają się uczniami, a uczniowie nauczycielami gromadzi tysiące ludzi na całym świecie. Tematem tegorocznego Limudu była sama nauka i studiowanie tekstów.

Tora stała się też inspiracją dla Maryli Musidłowskiej, która przygotowała warsztaty kulinarne w oparciu o Pieśń nad Pieśniami - stąd pomysł na wykorzystanie wina, wonności, jabłek i miodu.



Jam róża Saronu, lilja dolin.
Jako lilja między cierniem, tak przyjaciółka moja między dziewicami.
Jako jabłoń między drzewem leśnem tak luby mój między młodzieńcami. W cieniu jego bawiłam się tak chętnie, a owoc jego słodkim był podniebieniu mojemu.
Powiódł mnie do sali wina, a chorągwią jego nademną miłość.
Pokrzepcie mnie tymi sokami, posilcie mnie temi jabłuszkami, bom chora z miłości.

(...)
O, jakżeś piękna, jakożeś urocza, miłości moja przerozkosza!
Ta postawa twoja podobna do palmy, a piersi twoje podobne do gron.
Pomyślałem: na tę palmę chciałbym wstąpić, a pochwycić gałązki jej, a będą mi piersi twoje jako grona winne, a woń nozdrzy twoich jako jabłek wonnych.
A podniebienie twoje jako wino wyborowe, które lubemu memu łagodnie spływa, a pobudza do szeptu usta śpiących.
"Pieśń Salomona", tłum. I. Cylkow (PDF dostępny online 31. października 2012)



ZAPIEKANE JABŁKA
Składniki:
• jabłka • miód • laski cynamonu • ziarenka kardamonu • rodzynki • czerwone wino • orzechy • świeża mięta lub bazylia

Sposób przygotowania:
1. Wydrąż jabłko, ale nie obieraj go.
2. W moździerzu utłucz cynamon i ziarenka kardamonu. Wymieszaj przyprawy z płynnym miodem.
3. Do dziurek w jabłkach wciśnij rodzynki. Zalej je miodem z przyprawami.
4. Ułóż jabłka ściśle w rondlu. Podlej obficie dobrym czerwonym winem i resztą miodu. Przykryj je i wstaw do piekarnika, żeby zmiękły (to, kiedy jabłka zmiękną, zależy od ich gatunku).
5. Na suchej patelni upraż orzechy, jakie lubisz najbardziej (może być to mieszanka). Jeśli się przypalą, wytrzyj je w ściereczce.
6. Kiedy jabłka będą już prawie miękkie, zdejmij pokrywę, żeby nadmiar wody z wina odparował i utworzył się sos o konsystencji balsamico.
7. Jabłka podawaj polane sosem z pieczenia, obsypane orzechami i przyozdobione listkami świeżej mięty lub bazylii.




Drugie warsztaty limudowe poprowadził Ami Mehl - izraelski dyplomata, którego pasją jest gotowanie.


Ami wyszedł od cytatu:
Wtedy Jakub podał Ezawowi chleb i gotowaną soczewicę. Ezaw najadł się i napił, a potem wstał i oddalił się. Tak to Ezaw zlekceważył przywilej pierworodztwa.
Księga Rodzaju 25,34; Biblia Tysiąclecia


SAŁATKA Z BULGUREM
Składniki:
• szklanka kaszy bulgur • 2 szklanki wrzątku • sok z jednej cytryny • odrobina oliwy • garść żurawiny • garść migdałów • 1 cebula • natka pietruszki • trochę grzybów • marchewka • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek i kurkuma • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Do kaszy bulgur zalej wrzącą wodę i przyprawy. Przykryj na 20-30min.
2. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce.
3. Pokrój cebulę i podsmaż ją.
4. Pokrój grzyby na plasterki i dodaj je do cebuli.
5. Na ostatnie kilka minut smażenia dorzuć też marchewkę.
6. Dodaj pietruszkę, migdały i wszystkie warzywa z patelni do kaszy bulgur.
7. Dodaj do całości trochę oliwy i sok z cytryny.
8. Wymieszaj wszystko i gotowe!


ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki:
• dwie szklanki czerwonej lub zielonej soczewicy • sześć szklanek wody • marchewka • cebula • cytryna pokrojona w plasterki • olej do smażenia • sól, pieprz, czosnek i kumin

Sposób przygotowania:
1. Namocz soczewicę (minimum godzinę).
2. Pokrój cebulę i usmaż ją.
3. Pokrój marchewkę na plasterki.
4. Gotuj przyprawioną soczewicę, cebulę i marchewkę przez minimum dwie godziny na średnim ogniu.
5. Kiedy będą gotowe zmiksuj całość ostrożnie (pilnując, by nie powstała zupa-krem).
6. Podawaj z plasterkiem cytryny.



Fot. Piotr Kulisiewicz

1 komentarz:

  1. Poproszę o doprecyzowanie, jak ma wyglądać efekt miksowania zupy z soczewicy, bo nie jest to dla mnie jasne:
    5. Kiedy będą gotowe zmiksuj całość ostrożnie (pilnując, by nie powstała zupa-krem).
    Czyli ma być zmiksowane częściowo? Do jakiego stopnia?

    OdpowiedzUsuń