piątek, 25 stycznia 2013

TuBiSzwatowy zawrót głowy

Tematem styczniowego Uga były...

...winogrona! A wszystko to przez Tu Bi Szwat - Nowy Rok Drzew przypadający 15 szwat. Dzień ten wyznacza w Izraelu koniec zimy i początek pory opadów, mimo że w Polsce śnieg długo jeszcze nie stopnieje. Z okazji tego święta sadzi się drzewa oraz - co bardzo lubimy - je się pyszne rzeczy! Zgodnie z Księgą Powtórzonego Prawa charakterystyczne produkty to "pszenica, jęczmień, winogrona, figi, granaty, oliwki i miód" (8:8). One też stały się dla nas inspiracją.

Kiedy dorośli główkowali rozpracowując przepisy,...

...mniejsi uczestnicy kulinarnych podróży wzięli się do roboty!

Wymagało to skupienia...

...i bywało momentami trudniejsze niż nam się wydawało,...

...ale przynosiło też dużo radości!

Było warto się nieco namęczyć, bo jak wiadomo - wszyscy gotujący mają przywilej podjadania!

Niektórzy woleli obserwować z boku,...

...inni włożyli w pracę dużo miłości.

Mimo wszystko nie da się jednak ukryć, że pomoc dorosłych okazała się z czasem dość przydatna.

Gdy uporaliśmy się ze wszystkim, na stole znalazło się wino (a właściwie winogronowy sok zwany przez niektórych "piwkiem"),...

...chałka,...

...a także mnóstwo przygotowanych przez nas pyszności,...

...którymi chętnie byśmy i z Wami się podzielili!




Przepisy:

SAŁATA Z WINOGRONAMI

Składniki:
• główka sałaty lodowej • 3/4 łyżeczki soli • 1 łyżka i 1 łyżeczka soku z cytryny • 5 łyżek oliwy • 1 słodka cebula • 2 szklanki czerwonych winogron • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
1. Sałatę umyj, osusz i podrzyj na kawałki do dużej miski.
2. Dodaj pokrojone na połówki winogrona i pokrojoną w półksiężyce cebulę.
3. Migdały zgrilluj na patelni i posyp nimi sałatkę.
4. W szklance wymieszaj dobrze oliwę z sokiem z cytryny i solą.
5. Polej sałatę sosem.

Przepis: www.myrecipes.com


RYŻ Z CURRY I WINOGRONAMI

Składniki:
• 1 szklanka brązowego 1 długoziarnistego ryżu • 2 łyżki oliwy • 1 łyżka curry • sól • świeżo mielony pieprz • 1/4 szklanki soku z cytryny • 1 szklanka czerwonych winogron • 1/2 szklanki świeżej mięty • 1/3 szklanki nerkowców • chilli cayenne • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj 2 1/2 szklanki wody z łyżką oliwy, curry, łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
2. Przepłucz ryż na sitku. Wsyp go do maszyny do gotowania ryżu i zalej przygotowaną wcześniej wodą. Ugotuj.
3. Gdy ryż będzie gotowy dodaj do niego sok z cytryny, pozostałą oliwę, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
4. Wstaw ryż do lodówki żeby ostygł.
5. W między czasie pokrój winogrona na połówki, posiekaj miętę i zgrilluj na patelni orzechy.
6. Połącz wszystkie składniki z ryżem, ewentualnie dopraw solą, pieprzem, chilli cayenne i sokiem z cytryny.

Przepis: www.marthastewart.com


TARTA WINOGRONOWA

Składniki:
Ciasto: • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki soli • 113 g schłodzonego masła • 1/2 szklanki płatków owsianych • 3-4 szklanki winogron (zielonych i czerwonych)
Krem: • 6 żółtek • 2 szklanki mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki • 2 łyżki skrobii kukurydzianej

Sposób przygotowania:
Krem:
1. Zmiksuj żółtka i cukier na białą, puszystą masę (kogel-mogel). Dodaj mąkę i skrobię.
2. Podgrzej mleko. Gdy tylko zacznie wrzeć zdejmij z ognia i powoli dolewaj do masy jajecznej cały czas mieszając.
3. Przelej masę z powrotem do rondla i doprowadź do wrzenia stale mieszając (inaczej masa się przypali). Gotuj przez 4-5 minut, aż krem będzie odchodził od ścianek garnka.
4. Przeciśnij krem przez sitko, przykryj folią i wstaw do lodówki.
Ciasto:
5. Piekarnik rozgrzej do 200 C.
6. W malakserze zmiksuj pulsacyjnie mąkę, cukier i sól. Dodaj posiekane masło i ponownie zmiksuj pulsacyjnie 3-4 razy.
7. Dodaj 2 łyżki bardzo zimnej wody i miksuj do czasu aż masa scala się przy ściskaniu palcami (jeśli to konieczne dodaj więcej wody).
8. Na samym końcu dodaj płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszaj.
9. Rozwałkuj ciasto i włóż do posmarowanej masłem blaszki. Piecz 25 minut na złoty kolor.
10. Na ostudzonym cieście rozsmaruj krem i poukładaj winogrona.
11. Wstaw ciasto do lodówki.

Przepis: www.marthastewart.com


BIAŁA CZEKOLADA Z BAKALIAMI
Składniki:
• 3 tabliczki dobrej białej czekolady • 1/3 szklanki pistacji • 1/3 szklanki rodzynek • 1/3 szklanki suszonych fig

Sposób przygotowania:
1. Posiekaj figi.
2. Ustaw garnek z wodą na kuchence. Na nim postaw metalową miskę z posiekaną czekoladą. Podgrzewaj na BARDZO małym ogniu (inaczej czekolada się przypali).
3. Wylej czekoladę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Wyrównaj wierzch czekolady i posyp ją bakaliami.
5. Wstaw do lodówki, żeby czekolada stała się znów twarda.
6. Połam na kawałki.

Przepis: www.joyofkosher.com





Fot. Piotr Kulisiewicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz