środa, 26 grudnia 2012

Święto Oliwy, cz. 1

Z okazji Chanuki JCC Warszawa zorganizowało aż dwa kulinarne wydarzenia - jedno w ramach regularnego cyklu Uga, drugie jako sposób na świeckie obchody święta.


Chanuka jest świętem świateł i oliwy. Wiąże się z nim powstanie Machabeuszy i walki o monoteizm, jednak najbardziej znaną historią dotyczącą tego święta jest cud pomnożenia oliwy, której po zburzeniu świątyni zostało wyłącznie na jeden dzień, jednak starczyło na osiem, czyli tyle, ile zajmuje produkcja kolejnej. Z tego powodu tradycyjnie każdego roku przez osiem dni od 25. Kislew je się takie potrawy jak placki ziemniaczane zwane latkes czy pączki - sufganijot.

Na warsztatach Uga. Rodzinne podróże kulinarne prowadzące Little Chef (klik) - Katia Roman-Trzaska i Ania Sternicka - zaproponowały dwie wersje placków oraz rugelach - rogaliki z orzechami.

Wszystko poszło nam bardzo szybko, bo mieliśmy wiele małych, ale sprawnych rąk do obierania ziemniaków.


Smażenie przypadło dorosłym...

...a my w tym czasie zajęliśmy się czymś znacznie fajniejszym - wałkowaniem...

...lepieniem...

...i malowaniem!

Skubanie listków też było całkiem zabawne ;-)

Potem zajęliśmy się rytuałami - u nas nie tylko dziewczynki mogą zapalać świeczki!

By wreszcie usiąść i zjeść pyszną kolację.

Może chcecie ugotować coś z nami następnym razem? Napiszcie! uga@jccwarszawa.pl


Przepisy:
LATKES
Składniki:
• 1 kg ziemniaków • 1 cebula • 25 g mąki • 1 jajko • sól i pieprz • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Obierz cebulę i posiekaj drobno.
2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zmieszaj z ziemniakami.
3. Odciśnij dokładnie warzywa przez ściereczkę kuchenną.
4. Dodaj mąkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz.
5. Rozgrzej olej. Na patelnię nakładaj ciasto formując cienkie placki i smaż je kilka minut z każdej strony.
6. Odsącz placki z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
7. Jedz placki z ulubionymi dodatkami.

Przepis: Clarissa Hyman, Kuchnia żydowska. Przepisy i opowieści z całego świata


LATKES Z CUKINIĄ
Składniki:
• 450 g cukinii • 600 g ziemniaków • 1 średnia cebula • 2 jajka • 2 szklanki bułki tartej • 120 g fety • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • ząbek czosnku • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ziemniaki na półtwardo.
2. Zetrzyj cukinię, fetę i ziemniaki na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę drobno posiekaj.
4. Wymieszaj w misce wszystkie składniki.
5. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj ciasto tworząc cienkie placki i smaż kilka minut z każdej strony.

Przepis: www.pistachio-lo.blogspot.com


RUGELACH

Składniki:
• 115 g masła • 115 g tłustego białego sera • 1 łyżka cukru • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 250 g mąki • 200 g roztopionego masła • 250 g rodzynek • 130 g posiekanych orzechów włoskich • 225 g drobnego cukru • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
1. W misie miksera utrzyj masło z serem. Pod koniec dodaj cukier, jajko i sól.
2. Wyrabiaj ciasto ręką dodając mąkę. Ciasto musi być zwarte i gładkie tak, aby można było je rozwałkować.
3. Uformuj z ciasta kulę i wstaw na około godzinę do lodówki.
4. Podziel ciasto na 6 części.
5. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj każdą część na grubość ok. 3 mm.
6. Ułóż na cieście mielone orzechy i rodzynki. Posyp częścią cukru i cynamonem.
7. Każdy z krążków pokrój na 8-10 krążków i zwijaj je od podstawy do wierzchołka.
8. Ułóż ciastka na blasze, posmaruj roztopionym masłem i posyp pozostałym cukrem.
9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20-30 minut. Ciastka są gotowe, kiedy się zrumienią.

Przepis: www.niebowgebie.blox.pl






Fot. Piotr Kulisiewicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz