Z okazji Chanuki JCC Warszawa zorganizowało aż dwa kulinarne wydarzenia - jedno w ramach regularnego cyklu Uga, drugie jako sposób na świeckie obchody święta.
Chanuka jest świętem świateł i oliwy. Wiąże się z nim powstanie Machabeuszy i walki o monoteizm, jednak najbardziej znaną historią dotyczącą tego święta jest cud pomnożenia oliwy, której po zburzeniu świątyni zostało wyłącznie na jeden dzień, jednak starczyło na osiem, czyli tyle, ile zajmuje produkcja kolejnej. Z tego powodu tradycyjnie każdego roku przez osiem dni od 25. Kislew je się takie potrawy jak placki ziemniaczane zwane latkes czy pączki - sufganijot.
Na warsztatach Uga. Rodzinne podróże kulinarne prowadzące Little Chef (klik) - Katia Roman-Trzaska i Ania Sternicka - zaproponowały dwie wersje placków oraz rugelach - rogaliki z orzechami.
Wszystko poszło nam bardzo szybko, bo mieliśmy wiele małych, ale sprawnych rąk do obierania ziemniaków.
Smażenie przypadło dorosłym...
...a my w tym czasie zajęliśmy się czymś znacznie fajniejszym - wałkowaniem...
...lepieniem...
...i malowaniem!
Skubanie listków też było całkiem zabawne ;-)
Potem zajęliśmy się rytuałami - u nas nie tylko dziewczynki mogą zapalać świeczki!
By wreszcie usiąść i zjeść pyszną kolację.
Może chcecie ugotować coś z nami następnym razem? Napiszcie! uga@jccwarszawa.pl
Przepisy:
LATKES
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 1 cebula
• 25 g mąki
• 1 jajko
• sól i pieprz
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Obierz cebulę i posiekaj drobno.
2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zmieszaj z ziemniakami.
3. Odciśnij dokładnie warzywa przez ściereczkę kuchenną.
4. Dodaj mąkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz.
5. Rozgrzej olej. Na patelnię nakładaj ciasto formując cienkie placki i smaż je kilka minut z każdej strony.
6. Odsącz placki z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
7. Jedz placki z ulubionymi dodatkami.
Przepis: Clarissa Hyman, Kuchnia żydowska. Przepisy i opowieści z całego świata
LATKES Z CUKINIĄ
Składniki:
• 450 g cukinii
• 600 g ziemniaków
• 1 średnia cebula
• 2 jajka
• 2 szklanki bułki tartej
• 120 g fety
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• ząbek czosnku
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ziemniaki na półtwardo.
2. Zetrzyj cukinię, fetę i ziemniaki na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę drobno posiekaj.
4. Wymieszaj w misce wszystkie składniki.
5. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj ciasto tworząc cienkie placki i smaż kilka minut z każdej strony.
Przepis: www.pistachio-lo.blogspot.com
RUGELACH
Składniki:
• 115 g masła
• 115 g tłustego białego sera
• 1 łyżka cukru
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki soli
• 250 g mąki
• 200 g roztopionego masła
• 250 g rodzynek
• 130 g posiekanych orzechów włoskich
• 225 g drobnego cukru
• 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. W misie miksera utrzyj masło z serem. Pod koniec dodaj cukier, jajko i sól.
2. Wyrabiaj ciasto ręką dodając mąkę. Ciasto musi być zwarte i gładkie tak, aby można było je rozwałkować.
3. Uformuj z ciasta kulę i wstaw na około godzinę do lodówki.
4. Podziel ciasto na 6 części.
5. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj każdą część na grubość ok. 3 mm.
6. Ułóż na cieście mielone orzechy i rodzynki. Posyp częścią cukru i cynamonem.
7. Każdy z krążków pokrój na 8-10 krążków i zwijaj je od podstawy do wierzchołka.
8. Ułóż ciastka na blasze, posmaruj roztopionym masłem i posyp pozostałym cukrem.
9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 20-30 minut. Ciastka są gotowe, kiedy się zrumienią.
Przepis: www.niebowgebie.blox.pl
Fot. Piotr Kulisiewicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz