środa, 18 lipca 2012

Mujadara


Wciąż nie jest dla mnie jasne pochodzenie tej fascynującej i nieskomplikowanej potrawy. Poznałam ją jako przysmak indyjskich Żydów i to mnie zaintrygowało, okazuje się jednak, że jest to danie przede wszystkim bliskowschodnie. Tak czy inaczej jest pyszne, szybkie i dziecinnie proste do przygotowania, więc zapraszam w podróż na Bliski i Daleki Wschód.



Składniki:

  • szklanka brązowej soczewicy (ewentualnie zielonej)
  • 2 szklanki ryżu basmanti 
  • 3 duże cebule
  • 2 cytryny
  • pieprz, sól, cukier, liście laurowe, kumin, papryka słodka
  • 3 łyżki oliwy i 2 łyżki masła
Przygotowanie:

  1. Przez dwie godziny moczymy soczewicę i ryż (w osobnych naczyniach oczywiście)
  2. Podgotowujemy soczewicę w osolonej wodzie przez ok. 15 minut
  3. Na wolnym ogniu gotujemy podgotowaną soczewicę razem z ryżem (aż ryż zmięknie, czyli od 10 do 15 minut)
  4. Podczas gotowania dodajemy ok. 2 liści laurowych i skórkę otartą z dwóch cytryn (może być jedna duża) oraz doprawiamy resztą przypraw do smaku
  5. Kroimy cebulę w krążki i podsmażamy z cukrem na maśle i oliwie, aż delikatnie się skarmelizują
  6. Przekładamy ryż z soczewicą do salaterki, a na wierzch układamy skarmelizowane krążki cebuli
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz